Bart Tommelein (Open Vld): Het uniek concept ‘Mijn Oostende’ biedt stadsdiensten vanuit de huiskamer aan, en werd verkozen als laureaat voor de prijs digitale communicatie.

Posted on Posted in Oostende - De Stad aan Zee
Mijn Oostende
Mijn Oostende

Bezoekers van de stedelijke website kunnen al een poosje terecht op ‘Mijn Oostende’, waar de website wordt opgebouwd op maat van de burger. Het project brengt de burger enerzijds informatie aan op basis van hun interesses, anderzijds kunnen allerlei verrichtingen via het persoonlijke profiel uitgevoerd worden. Bovendien is er voor de verenigingen de mogelijkheid om een eigen pagina met alle noodzakelijke informatie op te bouwen.  “Het platform biedt kortom een nooit tevoren geziene interactie met de Oostendse inwoners aan”, reageert Eerste Schepen Bart Tommelein (Open Vld).

Vlaamse steden en gemeenten zetten steeds meer in op een digitale dienstverlening en een efficiënte ‘klanten’-binding. Dankzij de sterke stedelijke website en het Digitaal Loket werden reeds belangrijke stappen gezet. Met het totaalconcept ‘Mijn Oostende’ worden alle functionaliteiten in één verhaal ontsloten en behoort de kuststad tot de koplopers inzake digitalisering van de stadsdiensten.

KORTOM (de vereniging voor overheidscommunicatie) en V-ICT-OR (de Vlaamse ICT organisatie) bekronen sinds vorig jaar elk jaar inspirerende projecten van lokale of bovenlokale overheden die inzetten op digitale communicatie. ‘Zowel steden als hogere overheden zetten in op digitale communicatie en vereenvoudiging. Het is dan ook bijzonder fijn dat we in dit steeds evoluerende landschap als laureaat verkozen zijn. Op deze manier kunnen we de voortrekkersrol van Oostende opnieuw publiekelijk bevestigen. Wie de winnaar wordt, zal op de dag van de Digitale Communicatie in Mechelen op 19 september worden bekengemaakt. Dus dat blijft nog even spannend,’ geeft Schepen Tommelein (Open Vld) ons mee.

Het gaat om een zeer toegankelijk en laagdrempelig project. Eens geregistreerd op de stedelijke website gaat een nieuwe wereld aan digitale mogelijkheden open die we komende jaren stapsgewijs willen uitbreiden’, aldus Schepen Tommelein (Open Vld).

Het project bevat drie grote luiken. Ten eerste kan de inwoner aanduiden wat zijn of haar persoonlijke interesses zijn. Op basis daarvan wordt een nieuwsoverzicht aangeboden en kan men zich abonneren op verschillende nieuws- en wijkbrieven van de stad.  Bovendien ontstaat een wisselwerking doordat het stadsbestuur beter op de hoogte wordt gebracht van de interesses van de inwoners.

Het tweede en wellicht belangrijkste luik zorgt ervoor dat loketverrichtingen van thuis uit kunnen worden opgevolgd. Via een digitale kluis, gekoppeld aan de elektronische identiteitskaart, kunnen transacties worden opgevolgd en afgerond. ‘Een uitstekend voorbeeld daarvan is het formulier waarbij ouders toelating verlenen aan andere personen om zijn of haar kinderen af te halen van de Buitenschoolse Kinderopvang of Kinderdagverblijven. Dat kon in het verleden enkel op een schriftelijke manier. Wie nu inlogt op ‘Mijn Oostende’ kan het formulier digitaal ondertekenen en op deze eenvoudige en snelle manier zijn toestemming verlenen’, licht de liberale schepen toe.

Tot slot vinden verenigingen op ‘Mijn Oostende’ een vernieuwd platform om een eigen pagina te beheren. Alle nieuwtjes en informatie over hun vereniging kunnen ze op die pagina kwijt. De activiteiten komen dan niet alleen op de stedelijke website terecht maar ook op de gedrukte kalender ‘Uit in Oostende’ dat een oplage van meer dan 3.000 exemplaren telt.

We bieden de Oostendse inwoner op deze manier een groot gebruikscomfort en zorgen ervoor dat veel handelingen aan het stadsloket nu ook vanuit de huiskamer kunnen plaatsvinden. Nieuwe verrichtingen, zoals het bezetten van openbaar domein, worden momenteel ook stapsgewijs uitgebouwd. Ook een mobiele website en de digitale handtekening naar de burger toe behoren binnenkort tot de mogelijkheden’, besluit Eerste Schepen Bart Tommelein (Open Vld).

Heb je interesse in ‘Mijn Oostende’?

Registreer je dan nu op http://www.oostende.be/mijnoostende en ontdek de vele mogelijkheden van jouw persoonlijke pagina.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.