Talmende Muyters brengt miljardeninvesteringen in gevaar

Posted on Posted in Viceminister-president en Vlaams minister 2016 - 2018
Bart Tommelein
De Standaard

Sinds 2011 wist het kabinet van minister Muyters dat er een ernstig juridisch probleem is met de consultatieprocedure bij de opmaak van ruimtelijke uitvoeringsplannen. “In een arrest van 2011 heeft de Raad van State de procedure ongrondwettelijk verklaart,” zeggen Bart Tommelein en Dirk Van Mechelen,Vlaamse Volksvertegenwoordigers. “In 2012 werd wel een decreet gestemd dat de lopende projecten valideerde, maar ten gronde werd niets gedaan om het juridische probleem op te lossen. Minister Muyters krijgt nu het deksel op de neus.

Zijn getalm zet heel wat projecten en investeringen op de helling.” Open Vld roept de Vlaamse Regering op om op korte termijn met een sluitende juridische oplossing te komen. De partij stelt vast dat Muyters ook op ander vlakken talmt en daardoor investeerders in de problemen brengt.

Het Grondwettelijk Hof heeft in een recent arrest een artikel geschrapt uit de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening over de bekendmakingsprocedure bij  de opmaak van ruimtelijke uitvoeringsplannen. “Door dit arrest dreigen talloze vergunde projecten op de helling komen te staan. Het gaat hier om grote investeringen en talloze jobs. Muyters en Schauvliege moeten de komende dagen en weken alles op alles zetten om ervoor te zorgen dat ondernemers hun projecten niet op juridisch drijfzand moeten bouwen,” zegt Bart Tommelein, de nieuwe fractieleider voor Open Vld in het Vlaams Parlement.

Muyters wist al van in 2011 dat er een probleem was

Volgens de liberaal had minister Muyters al veel langer met een oplossing naar voren moeten komen. “De Vlaamse Regering werd al in 2011 door de Raad van State verwittigd over de problemen die er waren met betrekking tot de inspraak voor burgers bij grote infrastructuurprojecten. Maar de bevoegde minister is hier veel te laks mee om gesprongen. Dat geeft zelfs zijn eigen coalitiepartner toe. De regering probeerde dit met een tussentijdse oplossing te herstellen via een decreet in het voorjaar van 2012. Maar ze kwam  haar belofte om de situatie ten gronde op te lossen nog steeds niet na. We zijn ondertussen eind 2013 en nog steeds is er geen zekerheid. Met Kris is het blijkbaar toch niet zo perfect,” zegt Bart Tommelein.

Getalm kost Vlaanderen jobs en welvaart

Dirk Van Mechelen wijst erop dat dit niet de enige blunder is van Muyters. “Hij wachtte veel te lang met het invullen van het personeelskader voor de Raad voor Vergunningsbetwistingen, waardoor die nu met een enorme achterstand zit opgescheept. Er is ook nog steeds geen digitale indiening van de bouwaanvraag mogelijk en het blijft wachten op de al lang aangekondigde omgevingsvergunning, die de bouw- en milieuvergunning moet integreren. Dit getalm van de minister kost Vlaanderen jobs en welvaart.

Open Vld zal de minister over dit debacle interpelleren, maar beklemtoont constructief te willen meewerken aan een oplossing. Dirk Van Mechelen: “Het heeft geen zin om hierover weken te bakkeleien. Er moet dringend actie ondernomen worden. De Vlaamse Regering heeft de afgelopen jaren aangekondigd dat de procedures sneller zouden verlopen, maar dat blijkt in de praktijk nu niet te werken. Nochtans heeft ondernemend Vlaanderen hier grote nood aan. We moeten dan ook de krachten bundelen en in het Parlement zo snel mogelijk tot een juridisch sluitende oplossing proberen te komen.”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.