Burgemeester Tommelein niet helemaal gerust in kerstvakantie: “Wanneer maakt NMBS eindelijk werk van reservatiesysteem?”

Posted on Posted in In de pers

HLN.BE – Timmy Van Assche – “De NMBS probeert er zich gemakkelijk van af te maken. Overvolle treinen lijken geen probleem, maar als de centrumstraten vol lopen, wordt met een vinger naar de steden en gemeenten gewezen.” De Oostendse burgemeester Bart Tommelein lanceert een scherpe oproep naar de federale overheid. Hij vraagt onder meer dat de NMBS alsnog een reservatiesysteem invoert. Oostende maakt intussen werk van een Winterteam om mogelijke drukte op de zeedijk en in de winkelstraten aan te pakken.

Zaterdag werd de westelijke strekdam in Oostende een paar uurtjes afgesloten omdat er te veel volk liep. De kust blijft duidelijk een ideale plek voor veel Belgen om de gedachten te verzetten in coronatijden. En dat zal met de heropening van de winkels dinsdag en de eindejaarsperiode niet anders zijn. “Zelfs al zijn er geen evenementen gepland en is er niks te doen, dan nog komen mensen naar de kust en naar Oostende”, zegt burgemeester Bart Tommelein (Open Vld).

“Daarom zal Oostende ook in de komende kerstvakantie een ‘place to be’ zijn, ook al maken we op geen enkele manier reclame of promotie.” De grootste stad aan de kust (71.500 inwoners, red.) ziet straks niet alleen dagjesmensen, maar ook tweedeverblijvers afkomen.

Bezoekers spreiden

Tommelein en het stadsbestuur zitten niet stil. “We zijn al langer bezig met het opmaken van een Winterteam. Net zoals afgelopen zomer met ons Zomerteam zullen we geld, middelen en mensen inschakelen om in de weekends en vakantie onze binnenstad veilig te houden. Er is nu weliswaar geen strandtoerisme, maar de idee is dezelfde als in de zomer waarbij we bezoekers zullen spreiden. Er is intussen een ‘taskforce’ opgericht met daarin de politie, het Economisch Huis en Toerisme Oostende.”

Ik vraag aan de minister van Binnenland­se Zaken ook de terugkeer van de spoorwegpo­li­tie naar Oostende. Al een hele tijd geleden zijn zij weggehaald uit onze stad en naar Gent gebracht. Nochtans is hun aanwezig­heid méér dan nodig

Burgemeester Bart Tommelein

Maar Tommelein kijkt ook verder dan dat. “Ik vraag de federale overheid om óók inspanningen te leveren. Aan de minister van Mobiliteit en NMBS (Georges Gilkinet van Ecolo, red.) vraag ik om eindelijk werk te maken van een reservatiesysteem voor de treinen. Schort ook het gebruik van de gratis tickets op. Ik vraag aan de minister van Binnenlandse Zaken (Annelies Verlinden van CD&V, red.) ook de terugkeer van de spoorwegpolitie naar Oostende. Al een hele tijd geleden zijn zij weggehaald uit onze stad en naar Gent gebracht. Nochtans is hun aanwezigheid méér dan nodig. Kijk, de NMBS probeert er zich gemakkelijk van af te maken, hé. Overvolle treinen lijken geen probleem, maar als de centrumstraten vol lopen, wordt met een vinger naar de steden en gemeenten gewezen. Wij leveren énorme inspanningen om alles veilig te laten verlopen, maar vragen versterking van bovenaf. Afgelopen zomer kreeg ons aanmeldingssysteem voor de centrumstranden veel commentaar, maar dat heeft uitstekend gewerkt. Andere steden, zoals Brugge en Blankenberge, vragen ons alvast hoe ons systeem in elkaar zit.”

Mijn geplande vakantie in het kerstver­lof, met het gezin in de Ardennen, heb ik alvast geschrapt. Ik wil en moét hier ter plaatse zijn om de situatie van dichtbij op te volgen

Burgemeester Bart Tommelein

Oostende lanceerde ook een nieuwe website www.ikkoopinoostende.be. “Als we drukte in het centrum willen vermijden, moeten we onze lokale handelaars steunen en promoten op een andere manier”, benadrukt Bart Tommelein. “Via deze website kan je makkelijk producten kopen bij je favoriete Oostendse handelaar. Verder neemt Toerisme Oostende maatregelen om de al langer lopende TikTokTour en streetartparcours The Crystal Ship zoveel mogelijk te spreiden.”

“Of ik gerust ben in de kerstvakantie? Het zou wel eens een moeilijk verhaal kunnen worden”, stelt Tommelein. “Mijn geplande vakantie met het gezin in de Ardennen, heb ik alvast geschrapt. Ik wil en moét hier ter plaatse zijn om de situatie van dichtbij op te volgen.”