‘Winterteam’ moet toestroom aan dagtoeristen tijdens kerstperiode beheersbaar houden: “Politie zit op haar tandvlees”

Posted on Posted in In de pers

NIEUWSBLAD.BE – De beelden van volksmassa’s in Brussel en Brugge zorgden dit weekend voor commotie. Ook in Oostende werd de Westelijke strekdam enkele uren afgesloten voor het publiek, omdat het er te druk was geworden. En dan moeten de winkels dinsdag nog heropenen. “Een winterteam zal alles in goede banen leiden”, zegt burgemeester Bart Tommelein (Open Vld), die ook steun vraagt van de federale overheid.

Zaterdagmiddag werd de Westelijke strekdam in Oostende uit voorzorg enkele uren afgesloten voor het publiek. Mooi weer in een weekend volstaat om heel wat dagtoeristen te doen afzakken naar Oostende. Burgemeester Bart Tommelein is ervan overtuigd dat mensen ook tijdens het kerstverlof Oostende als bestemming zullen kiezen, maar zegt daarvoor klaar te zijn.

“We zijn al even bezig met een plan”, zegt de burgemeester. “Tijdens de bijeenkomst van de veiligheidscel werd een taskforce opgericht die alles moet voorbereiden voor de heropening van de winkels dinsdag. Alles wat we afgelopen zomer geleerd hebben, nemen we ook tijdens de winter mee. We gaan dus opnieuw tellen in onze winkelstraten en bij uitbreiding in de rest van de stad.”

Nood aan spoorwegpolitie

Een winterteam moet in Oostende de toestroom aan dagtoeristen in goede banen leiden. “Niet alleen op de zeedijk en de strekdam, maar ook in de winkelstraten zullen we het team inzetten”, vervolgt Tommelein. “Zij moeten winkeliers helpen om de juiste maatregelen te volgen. Het is een taak waarmee ik de politie niet alleen mee kan opzadelen, want die zitten op hun tandvlees. Vanuit Brussel wordt alsmaar meer handhaving gevraagd, maar we moeten het doen met de mensen die we hebben.”

De burgemeester vraagt ook steun van de federale overheid. “De meeste toeristen die naar de kust komen, stappen uit in het station van Oostende. Maar de NMBS en de federale overheid schuiven de verantwoordelijkheid te gemakkelijk door naar de lokale besturen. Bovendien heeft men de spoorwegpolitie weggehaald uit Oostende om vanuit Brugge te opereren. En onlangs maakte het nog de verhuis naar Gent. Maar in Oostende hebben we nood aan die spoorwegpolitie.”

Bezoekers spreiden

Tommelein laat wel verstaan dat dagtoeristen nog steeds welkom zijn in Oostende. “Maar we zitten nu eenmaal met corona, en dat blijft nog even zo”, zegt de burgemeester. “Met Toerisme hebben we voor evenementen gezorgd waarbij we mensen kunnen spreiden over de hele stad, en er komen nog extra evenementen bij. We doen wat we kunnen, maar federale hulp blijft een must.”