Coronacijfers in Oostende: daling op alle vlakken (besmettingen, ziekenhuizen, scholen,…)

Posted on Posted in Communicatie, Covid-19, Oostende - De Stad aan Zee

Na drie weken van daling, blijven de coronacijfers ook deze week opnieuw zakken. Goed nieuws is dat de daling nu ook in de ziekenhuizen en seniorenvoorzieningen voelbaar wordt.

De afgelopen week werden in Oostende 366 coronabesmettingen geregistreerd. Dat is opnieuw een daling, deze week met ongeveer 30%  in vergelijking met vorige week. Relatief gaat het nu om 511 besmettingen per 100.000 inwoners (of 1 op 196).

Minder jongeren besmet, aandeel van 65-plussers gestegen

Er is een verschuiving zichtbaar in de leeftijdsverdeling van de besmettingen. Het aandeel van de jongeren tussen 10 en 19 zakt bijna met de helft deze week, zij zijn nu goed voor 8,7% van de positieve gevallen in Oostende. Het aandeel van de 65-plussers in de totale besmettingen is de afgelopen week gestegen tot 26,5%.

In het testcentrum in de Edith Cavellstraat is het aantal afgenomen testen opnieuw gezakt, en ook de positiviteitsratio daalt, zij het lichtjes. 128 van de 220 PCR-tests bleken positief (58,2%). In het testcentrum op de luchthaven, waar mensen ook zonder doorverwijzing van de huisarts terecht kunnen, legden 25 Oostendenaars een positieve test af.

Daling in de ziekenhuizen, seniorenvoorzieningen en scholen

In totaal verblijven nog 28 patiënten in de Oostendse ziekenhuizen, waarvan 2 intensieve zorgen nodig hebben. Vorige week waren dat nog 46 patiënten, waarvan 4 op intensieve. De ziekenhuizen kunnen sinds deze week meer COVID-patiënten ontslaan dan dat er bij komen en dat is uiteraard goed nieuws.

In de residentiële seniorenvoorzieningen, zoals woonzorgcentra en assistentiewoningen, zet de daling zich ook verder. Er testten de afgelopen week 28 bewoners en 7 personeelsleden positief. Ook in het Oostendse onderwijs een bemoedigende en sterk dalende trend: slechts 44 leerlingen en 12 leerkrachten bleken positief, een pak minder dan de vorige weken.

Vaccinatiecentrum

Vorige week werden in het vaccinatiecentrum aan de Northlaan 1.381 nieuwe prikken gezet, waarvan 615 bij kinderen tussen 5 en 11 jaar. Ook de boosterprikken voor de jongeren tussen 12 en 17 en voor mensen met een immuniteitsprobleem zijn volop bezig.

16%, oftewel 814 van de 5.020 jongeren tussen 12 en 17 in de Eerstelijnszone Oostende-Bredene kwamen al een boosterprik halen. Over dezelfde zone (Oostende-Bredene) kreeg 83% van alle 18-plussers een boosterprik en 94% kreeg zijn basisvaccinatie.