Coronacijfers in Oostende: wekelijkse update (20/07)

Posted on Posted in Covid-19, Oostende - De Stad aan Zee

Het aantal coronabesmettingen in Oostende is de afgelopen week – in lijn met de nationale trend – verdubbeld. De stijging vertaalt zich voorlopig niet in extra ziekenhuisopnames. Ook woonzorgcentra en andere collectieve voorzieningen blijven coronavrij. 88,9% van de meerderjarige Oostendenaars kreeg al een eerste prik. Ook de 12- tot 15-jarigen krijgen een uitnodiging om gevaccineerd te worden. Wie van plan is te reizen binnen de Europese Unie, vraagt best een COVID-certificaat aan.

De afgelopen week werden er in Oostende 70 besmettingen met Covid-19 vastgesteld, een verdubbeling in vergelijking met de cijfers van vorige week en in de lijn van de nationale trend. Relatief waren er in Oostende ongeveer 97,7 besmettingen per 100.000 inwoners. Twee 65-plussers testten positief. Jongeren en kinderen onder de 19 waren goed voor 11 besmettingen. De positiviteitsratio steeg ook lichtjes: vorige week werden er 290 coronatesten afgelegd in het testcentrum in de Edith Cavellstraat, waarvan 47 (ofwel 16,2%) een positief testresultaat opleverden.

Woonzorgcentra en ziekenhuizen

In de Oostendse woonzorgcentra zijn er afgelopen week geen nieuwe besmettingen meer vastgesteld, noch bij bewoners, noch bij personeel.

In AZ Damiaan worden momenteel slechts twee patiënten met Covid-19 verzorgd (niemand op Intensieve Zorgen). In campus Serruys van het AZ Sint-Jan zijn er momenteel geen coronapatiënten meer, noch in BZIO.

Vaccinatiecentrum

Op vandaag kreeg 88,9% van de meerderjarige Oostendenaars minstens één prik met het vaccin. Intussen is 64,5% ook volledig gevaccineerd. Daarmee zit Oostende op dezelfde lijn als de andere centrumsteden in de provincie. Bij de groep van 65-plussers is nu 89,3% volledig gevaccineerd en kreeg 94,1% een eerste prik.

In het vaccinatiecentrum zelf werden op vandaag al 106.659 prikken gezet, waarvan 42.570 tweede prikken.

Vaccinatie 12- tot 15-jarigen

Op 19 juli zijn de vaccinaties van de 12- tot 15-jarigen gestart in Vlaanderen. Deze jongeren krijgen hiervoor een persoonlijke uitnodiging in de bus. Er is toestemming nodig van ouder(s) of voogd om gevaccineerd te worden. Wie wil kan zich ook al inschrijven op de reservelijst van Qvax.

COVID-certificaat

Wie van plan is te reizen binnen de Europese Unie, heeft best het COVID-certificaat bij de hand. Je kan dit certificaat opvragen via de CovidSafeBe-app of via mijngezondheid.be (aanmelden met identiteitskaart of digitale sleutel). Een COVID-certificaat voor vaccinatie kan op vraag ook per post worden opgestuurd (1 week wachttijd). Aanvragen kan via de Helpdesk van Vlaanderen op het nummer 078 78 78 50.