Coronacijfers in Oostende: wekelijkse update (29/06)

Posted on Posted in Covid-19, Oostende - De Stad aan Zee

Het aantal coronabesmettingen in Oostende is de afgelopen week opnieuw erg laag. Er waren geen besmettingen in scholen, woonzorgcentra of andere collectieve voorzieningen. Er ligt slechts één patiënt met corona in de Oostendse ziekenhuizen. 82% van de meerderjarige Oostendenaars kreeg al een eerste prik, meer dan 71% van de 65-plussers is volledig gevaccineerd. Wie nog geen afspraak heeft voor een eerste prik, of de tweede prik gemist zou hebben, wordt opgeroepen zich zeker op de Q-VAX reservelijst in te schrijven.

De afgelopen week werden er in Oostende 17 besmettingen met Covid-19 vastgesteld. Dat ligt in dezelfde lijn als het (lage) aantal vorige week. Relatief waren er in Oostende ongeveer 23,7 besmettingen per 100.000 inwoners. Er waren geen besmettingen bij 65-plussers. Jongeren en kinderen onder de 19 waren goed voor 2 besmettingen. De positiviteitsratio is opnieuw erg laag: vorige week werden er 254 coronatesten afgelegd in het testcentrum in de Edith Cavellstraat, waarvan 8 (ofwel 3,1%) een positief testresultaat opleverden.

Naast het testcentrum op de campus Edith Cavell, waar enkel mensen met symptomen of een hoogrisicocontact (na verwijzing van de huisarts) worden getest, is intussen ook het testcentrum op de luchthaven actief. Daar kunnen mensen onder andere terecht voor preventieve coronatests in functie van een buitenlandse reis.

Woonzorgcentra, ziekenhuizen en scholen

In de Oostendse woonzorgcentra zijn er afgelopen week geen nieuwe besmettingen meer vastgesteld, noch bij bewoners, noch bij personeel. Alle andere collectieve voorzieningen in Oostende, zoals de buitenschoolse kinderopvang, de kinderdagverblijven en de voorzieningen voor mensen met een beperking bleven coronavrij. Ook in de Oostendse scholen zijn er geen positieve gevallen vastgesteld bij leerlingen of leerkrachten.

In AZ Damiaan wordt momenteel 1 patiënt met Covid-19 verzorgd (maar niet op Intensieve Zorgen), in campus Serruys van het AZ Sint-Jan zijn er geen coronapatiënten meer.

Vaccinatiecentrum

Op vandaag kreeg 82% van de meerderjarige Oostendenaars minstens één prik met het vaccin. Intussen is meer dan 46% ook volledig gevaccineerd. Bij de groep van 65-plussers is nu 71,7% volledig gevaccineerd en kreeg 93,2% een eerste prik. Het streefdoel om 70% van de meerderjarige bevolking volledig te vaccineren, is dus al gehaald bij de 65-plussers. Bij de rest van de bevolking zijn de prognoses positief, met nu al 8 op de 10 Oostendenaars die een eerste prik gingen halen.

In het vaccinatiecentrum zelf werden op vandaag al 85.078 prikken gezet, waarvan 29.471 tweede prikken. De afgelopen week werden 8.000 prikken gezet, deze week staan opnieuw 7.500 mensen op de planning: vooral mensen tot 63 jaar oud die een tweede prik krijgen en twintigers die een eerste prik komen halen.

Reservelijst

De Q-Vax reservelijst blijft dé tool voor iedereen die nog geen eerste prik kreeg, of zijn tweede prik gemist zou hebben. Stad Oostende roept nog eens iedereen op om zich in te schrijven op de Q-Vax lijst, zodat mensen snel kunnen opgeroepen worden als er vaccins over zijn.