Stad Oostende viert de Vlaamse -en Nationale feestdag

Posted on Posted in Communicatie, Oostende - De Stad aan Zee

Op dinsdag 11 juli 2023 vieren we de feestdag van de Vlaamse Gemeenschap. Ook in Oostende valt er die dag heel wat te beleven.

Stad Oostende plant tijdens de Vlaamse feestdag, op dinsdag 11 juli, leuke activiteiten voor jong en oud. Vanaf 15.00 uur kan je terecht op de Groentemarkt voor de acrobatische familievoorstelling ‘Primus’.

Deze voorstelling duurt ongeveer 40 minuten. Performers Rosa Tyyskä en Jasper D’Hondt spelen twee primussen op de middelbare school van het leven. Gewapend met rolschaatsen en een gezonde dosis lef brengt het duo een unieke kijk op het circus.

Oostende zingt

Van 19.00 tot 23.00 uur kan je meezingen met Vlaanderen Zingt op het Wapenplein. Samen met andere Oostendenaars zing je voornamelijk Nederlandstalige liedjes. Een liveband leidt alles in goede banen. Er staan ook enkele Oostendse klassiekers op het programma zoals Aan het strand van Oostende (Louis Neefs), Mien Zeekapiting (Lucy Loes), M’n vintje komt noar huis (Lucy Monti) en Leve de torre van Ostende (Jacco Ricardo).

Alle activiteiten zijn voor iedereen vrij toegankelijk. Reserveren is niet nodig.

Programma 11-Julicomité Oostende

Naast het stedelijke aanbod programmeert het 11-Julicomité Oostende die dag om 16.00 uur gratis interactieve circusanimatie door WOESH op de Groentemarkt. Bovendien vindt er op hetzelfde plein een heus Breugelfeest plaats.

Voor het Breugelfeest moet je je vooraf inschrijven via www.11julicomiteoostende.vlaanderen.

Op vrijdag 21 juli 2023 viert België de nationale feestdag. Ook Stad Oostende viert mee en plant die dag heel wat leuke activiteiten.

Op vrijdag 21 juli vieren we de nationale feestdag. Zoals elk jaar vindt in Brussel het nationaal defilé plaats, maar ook in Oostende staat er een plechtigheid op het programma.

We geven je hieronder het programma mee:

  • 10.25 uur: vorming stoet en optocht naar het gedenkteken van Z.M. Koning Leopold I
  • 10.30 uur: bloemenhulde aan het gedenkteken
  • 11.00 uur: Te Deum in de Sint-Petrus- en -Pauluskerk (op uitnodiging van het decanaat Oostende)

Dansen op het Sint-Petrus- en -Paulusplein

In de namiddag kan je op het Sint-Petrus- en -Paulusplein terecht voor Oostende danst.

Vanaf 14.00 uur geven Hot Lips & the Leslies de aftrap voor het dansfestijn. Dit trio met Yves Fernandez (trompet / zang), Gunther Callewaert (hammondorgel) en Benoit Maddens (percussie) brengt calypso, cha-cha-cha en boogaloo van de jaren ’50 en ’60.

Om 15.30 uur tovert LouisLou een swingdansworkshop uit hun hoge hoed. Jong en oud leren eenvoudige swingbewegingen aan. Vanaf 16.00 uur ruilen we swing in voor Lindy hop.

Daarna, om 16.30 uur, is het de beurt aan het 7-koppig collectief Jake Walker. Deze blaasband brengt niet alleen Louis Armstrong en Count Basie terug tot leven, maar schrijft ook eigen nummers en arrangementen. De band bestaat uit Cedric De Lat (trompet), Ruben Van Bost (klarinet, sopraan- en tenorsax), Warre Van de Putte (saxofoon), Tobias Storme (trombone) ,Wouter Van den Broeck (piano), Pieter Mortier (contrabas) en Simon Raman (drums).

De nationale feestdag eindigt met een knal. Om 23.00 uur kan je op het Groot Strand terecht voor traditioneel vuurwerk. Alle activiteiten zijn voor iedereen vrij toegankelijk.