Festival van de architectuur landt half oktober in Oostende

Posted on Posted in Communicatie, Oostende - De Stad aan Zee, Ruimte

Op donderdag 14 oktober is het zover: dan is Oostende vier dagen lang het kloppend hart van het Festival van de architectuur (F/a) 2021. Verspreid over de stad vind je een divers programma aan expo’s, voorstellingen, wandelingen, workshops en een internationaal colloquium rond architectuur in transit. Daarbij is een speciale rol voor de Oostendenaars weggelegd.

Donderdag 14 oktober gaat het Festival van de architectuur van start in Oostende. Het centrale thema is dit jaar ‘In transit’. Dat is onlosmakelijk verbonden met de grote verschuivingen die we rond ons voelen, zoals het veranderende klimaat, vergrijzing, superdiversiteit en dekolonisatie.Ontwerpers, beleidsmakers, kunstenaars maar vooral ook het grote publiek worden uitgenodigd door het Festival om elkaar te ontmoeten en na te denken over hoe we onze omgeving kunnen afstemmen op de uitdagingen en kansen van deze tijd. Dat doet het festival met een programma van expo’s, voorstellingen, wandelingen, fietstochten en workshops verspreid over de binnenstad van Oostende. Ook aan kinderen is er gedacht: er is een mooi aanbod van ateliers voor gezinnen en scholen.

Een uitnodiging aan de Oostendenaars

In de aanloop naar het festival werd een participatief traject met de Oostendenaars opgestart onder de noemer ‘De Grote Invitatie’. Oostende is bij uitstek een stad in transit, waar de grote verschuivingen van de 21ste eeuw erg voelbaar zijn. ‘De Grote Invitatie’ is een uitnodiging aan de Oostendenaars om via het potentieel van hun eigen wijk aan de slag te gaan met de uitdagingen en kansen die daarbij horen. Afgelopen zomer trok het Vlaams Architectuurinstituut daarvoor naar Mariakerke, de Vuurtorenwijk en het Westerkwartier.

De deelnemers aan ‘De Grote Invitatie’ stellen hun plannen voor Oostende voor aan het publiek tijdens een feestelijke presentatie op zaterdag 16 oktober in De Grote Post in Oostende.

Het volledige programma vind je op festivalvandearchitectuur.be