bovenleidingen van een trein

Gecombineerd vervoer slaat aan bij transporteurs

Posted on Posted in Financiën & Begroting, In de pers

De Tijd – Barbara Moens | Wie zijn vracht deels via de binnenvaart of het spoor vervoert, betaalt minder verkeersbelasting. Vorig jaar werden meer dan 600 aan- vragen goedgekeurd.

Transporteurs die hun vracht deels via de binnenvaart of via het spoor vervoeren, betalen sinds kort minder verkeersbelastingen. Gecombineerd vrachtvervoer kon eerder al worden terugbetaald, maar dat systeem bleef in de praktijk dode letter omdat de regeling zo streng was dat bijna geen enkele vrachtwagen in aanmerking kwam.

De Vlaamse regering paste daarom de regeling aan. Voortaan krijgt een vrachtwagen de verkeersbelasting terugbetaald als er minimaal 220 overslagverrichtingen per jaar gebeuren. Naast het spoorvervoer telt ook het traject over water mee voor de vermindering.

De nieuwe regeling slaat aan, blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Begroting en Financiën Bart Tommelein (Open VLD). Voor het aanslagjaar 2016 dienden 42 firma’s een aanvraag tot terugbetaling in. Dat was goed voor 616 goedgekeurde aanvragen.

20 procent van de voertuigen heeft het maximale aantal overslagverrichtingen.

Ze krijgen hun volledige verkeersbelasting terugbetaald. Gemiddeld bedraagt de vermindering per voertuig 51 procent van de verkeersbelasting.

De totale vermindering van de verkeersbelastingen bedraagt bijna 140.000 euro. Het grootste deel daarvan wordt door Vlaanderen betaald. Daarnaast moeten de gemeenten op iets minder opcentiemen rekenen.

De regering verwacht dat dat bedrag in de toekomst nog stijgt. ‘Een aantal firma’s diende als proef een aanvraag in voor enkele voertuigen en zal volgend jaar voor alle voertuigen die in aanmerking komen de aanvraag indienen’, luidt het. ‘Het nieuwe systeem is nog niet zo lang van kracht, waardoor het voorlopig om een beperkt bedrag gaat. Maar we moedigen op die manier milieuvriendelijker vrachtvervoer aan, we verlagen de lasten voor een sector die het moeilijk heeft en we halen voertuigen van de weg’, zegt Tommelein.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.