voorzittershamer

‘Met het verdwijnen van deze energieheffing, verdwijnen de schulden uit het verleden niet’

Posted on Posted in Energie

Vlaams Energieminister Bart Tommelein (Open Vld) respecteert de uitspraak van het Grondwettelijk Hof dat de energieheffing zoals ze vandaag bestaat niet de juiste manier is. Maar de minister is tegelijk duidelijk : ‘De vernietiging van de Vlaamse energieheffing doet de schulden uit het verleden niet verdwijnen. We zullen dus moeten bekijken hoe we dit kunnen oplossen.”

Het Grondwettelijk Hof vernietigde donderdag de energieheffing. Deze was eind 2015 ingevoerd om de historische schuldenberg van de groenestroomcertificaten weg te werken.

Schulden verdwijnen niet

Met het verdwijnen van de energieheffing verdwijnt de schuld van 2 miljard euro uit het verleden niet. Noch de engagementen – van jaarlijks minstens 1,2 miljard euro – die in het verleden zijn aangegaan. En nog jaren blijven lopen. ‘Ik respecteer de uitspraak van het grondwettelijk hof dat de energieheffing zoals ze vandaag bestaat niet de juiste manier is. Maar dat betekent wel dat we een andere oplossing moeten zoeken. Ik ga er dus geen doekjes om winden, de energie-omslag kost geld.’, aldus Bart Tommelein.

Draagvlak creëren

De minister is momenteel op werkbezoek in Duitsland. Daar hebben ze in tegenstelling tot in Vlaanderen éérst draagvlak gezocht en de kost van hernieuwbare energie ook van bij de start doorgerekend. Bij ons is de vergissing gemaakt om de energiefactuur kunstmatig te bevriezen en om niet op tijd de oversubsidiëring aan te pakken. ‘Gratis bestaat echter niet. Daar wil ik heel eerlijk en open over zijn. We zullen dus een draagvlak én een oplossing moeten zoeken om de schuld weg te werken en de engagementen uit het verleden na te komen.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.