Jozef Verhellestadion heeft voortaan ook indoor atletiekcomplex

Posted on Posted in Oostende - De Stad aan Zee, Sport

Op 21 mei 2022 werd het gloednieuwe overdekte atletiekcomplex in het Jozef Verhellestadion officieel geopend door Vlaams minister van Sport Ben Weyts in aanwezigheid van burgemeester Bart Tommelein, eerste schepen Björn Anseeuw, schepen van Sport Bart Plasschaert en een vertegenwoordiging van FARYS. In de nieuwe moderne accommodatie – die 1,5 miljoen euro kostte – kunnen diverse atletiekdisciplines beoefend worden.

Kort nadat de 400 meter lange atletiekpiste in 2020 een nieuwe toplaag kreeg, werd in opdracht van Stad Oostende en bouwheer FARYS gestart met de bouw van een indoor oefencomplex voor het Jozef Verhellestadion. Hiermee investeert de stad verder in moderne en toegankelijke sportaccommodaties. Het project werd gefinancierd door Stad Oostende met subsidies van Sport Vlaanderen.

“Onze Vlaamse kustlijn of de West-Vlaamse polders en duinen vormen een ideale sportuitvalsbasis voor vele atletiekverenigingen en loopliefhebbers, maar nu kunnen zij ook terecht in de allereerste indoor atletiekhal van West-Vlaanderen. Vlaanderen investeert ruim 340.000 euro in deze hedendaagse, maar broodnodige sportinfrastructuur voor lokale atleten”, zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts. “Met onze Sportspurt zetten we een grootschalig investeringsproject van 185 miljoen euro op touw dat de sportinfrastructuur in Vlaanderen naar een hoger niveau moet tillen. Ik ben erg tevreden dat de sportieve Oostendenaren met deze overdekte atletiekpiste een extra sportuitvalsbasis dicht bij huis hebben.”

“Met dit gloednieuw indoor atletiekcomplex, kunnen de atleten voortaan ook bij slechtere weersomstandigheden kwaliteitsvol trainen. Uiteraard hebben we bij de realisatie veel aandacht besteed aan de toegankelijkheid en duurzaamheid. Als kers op de taart zal in 2024 ook het clubhuis grondig gerenoveerd worden. Oostende is een sportstad, dat bewijzen we opnieuw met dit knappe indoor oefencomplex,” aldus burgemeester Bart Tommelein.

Multifunctioneel gebouw 

Met de realisatie beschikken de atleten van Hermes Atletiekclub Oostende voortaan over een trainingslocatie die toelaat om ook bij slechtere weersomstandigheden kwaliteitsvol te trainen. Het multifunctionele gebouw – dat perfect binnen de omgeving past – telt twee bouwlagen. Het gelijkvloers beschikt over een sportzone van 60 meter, een verspringzone en een hoogspringzone. Ook hinkstapspringen behoort tot de mogelijkheden. Naast de piste is er een toeschouwerszone die volledig rolstoeltoegankelijk is. Op de bovenverdieping bevindt zich een tijdsregistratielokaal dat zowel voor de binnen- als buitenpiste dienst kan doen. De luifel aan de buitenzijde zorgt voor beschutting voor toeschouwers bij wedstrijden op de buitenpiste.

In het project werd ook rekening gehouden met duurzaam waterbeheer. Er is voorzien in regenwaterrecuperatie voor besproeiing van de verspringbak. Het overtollige regenwater wordt naast het gebouw gebufferd in een wadi. De verdere afwatering gebeurt naar een waterloop van Middenkustpolder.

Renovatie clubhuis 

De laatste fase van de opwaardering van het Jozef Verhellestadion is voorzien voor 2024. Dan wordt gestart met de renovatie van het kenmerkende clubhuis dat van de jaren ’50 dateert. Het verouderde gebouw wordt van boven tot onder aangepakt en krijgt een volledig nieuwe fitnessruimte en kleedkamers. De werken zullen ongeveer een jaar in beslag nemen

Wie was Jozef Verhelle? 

Jozef Verhelle (1910-1975) was een Oostends priester, leraar en schooldirecteur. Hij richtte in 1948 de atletiekclub Hermes Oostende op.