Overzichtstentoonstelling ‘Oostende door de lens van Antony’ brengt het oeuvre van de beroemde Oostendse fotograaf

Posted on Posted in Cultuur, Oostende - De Stad aan Zee

Nog tot en met 6 november 2022 loopt in de Venetiaanse Gaanderijen de bijzondere tentoonstelling ‘Oostende door de lens van Antony’ die een overzicht brengt van het Oostendse oeuvre van fotograaf Maurice Antony met uitgebreide aandacht voor de zee en het strand, het Kursaal en de hotels, de visserij, de haven, kunstenaars en het verenigingsleven.

Maurice en Robert Antony zijn ongetwijfeld de meest beroemde Oostendse fotografen. Met hun foto’s brachten ze een artistieke verslaggeving van de bewogen periode van de Eerste Wereldoorlog en de daaropvolgende jaren van het Oostendse interbellum. Fotoreportages van Maurice en zijn jongere broer Robert verschenen naast lokale weekbladen, ook in nationale tijdschriften en zelfs in Noord-Franse bladen.

De Stad aan Zee als inspiratiebron

Na de oorlog verhuisde het gezin Maurice Antony naar de Euphrosina Beernaertstraat nummer 18 in Oostende. De Stad aan Zee en het opkomende kusttoerisme boden interessante mogelijkheden voor de fotograaf. Naast de vele foto-opdrachten die hij beroepsmatig aangeboden kreeg, lag zijn grootste passie ongetwijfeld in zijn artistieke fotografische kroniek van zowel het volkse als het mondaine Oostende tijdens het interbellum. Hij fotografeerde de bedrijvigheid in de haven, de visserij, de scheepsbouw en andere commerciële activiteiten. Ook de uitgaansbuurt en de vele artiesten en bezoekers aan het Kursaal van Oostende waren voor de fotograaf geliefkoosde onderwerpen.

Antony en beroemde, bevriende kunstenaars

Daarnaast leverde de persoonlijke vriendschap van Maurice met kunstschilder James Ensor een uitzonderlijke kunsthistorische schat aan foto’s op van de meester in zijn dagelijkse omgeving. Tot zijn vriendenkring behoorden ook verscheidene andere Oostendse kunstenaars die hij uiteraard vereeuwigde op de fotografische plaats: Léon Spilliaert, Emile Bulcke, Jan De Clerck en Constant Permeke.

Stad Oostende verwierf Antony-fotoarchief

“De tentoonstelling in de Venetiaanse Gaanderijen brengt een overzicht van het Oostendse oeuvre van de Antony’s met uitgebreide aandacht voor de zee en het strand, het Kursaal en de hotels, de visserij, de haven, kunstenaars en verenigingsleven. We gaan ook na hoe hedendaagse Belgische topfotografen naar het werk van de gebroeders Antony kijken. Op die manier onderstrepen we nogmaals duidelijk het belang van de verwerving van het fotoarchief van de gebroeders Antony door Stad Oostende en de betekenis van hun fotografisch oeuvre”, aldus schepen van Vrije Tijd, Bart Plasschaert.

“Antony bracht Oostende in beeld in één van de meest kleurrijke periodes van ons bestaan, het interbellum. De fototentoonstelling is een absolute aanrader, ze neemt je mee naar weleer, naar de glorie van de badkarren, onze ruwe zee en het vissersbestaan. Door Antony’s persoonlijke contacten met onze bekende Oostendse schilders krijgen we ook een unieke inkijk in hun werken”, besluit burgemeester Bart Tommelein.

Fototentoonstelling in de Venetiaanse Gaanderijen Oostende

Van 11 juni tot en met 6 november 2022

Dagelijks geopend van 14.00 tot 18.00 uur

Op zondag van 10.00 tot 12.00 uur en 14.00 tot 18.00 uur

Info en tickets via www.oostende.be/antonyexpo