Stad Oostende lanceert participatietraject rond koloniaal verleden

Posted on Posted in Antidiscriminatiebeleid, Oostende - De Stad aan Zee

Stad Oostende gaat aan de slag met koloniale verwijzingen in de publieke ruimte. Op donderdag 30 juni, de Onafhankelijkheidsdag van Congo, geeft de Stad het startschot van het participatietraject rond deze koloniale verwijzingen.

Samen met haar inwoners zal Stad Oostende een plan uitwerken dat ruimte creëert om in dialoog te gaan over de koloniale verwijzingen in de publieke ruimte. In dit participatietraject kaderen we ons koloniaal verleden en gaan we vanaf donderdag 30 juni 2022 samen op zoek naar manieren om dit verleden een plaats te geven. ​ ​ ​ ​

Koloniale verwijzingen in Oostende

In Oostende zijn er tal van koloniale verwijzingen. Zo gaf koning Leopold II opdracht tot het aanleggen van het Maria Hendrikapark, het Leopoldpark, de Sint-Petrus-en -Pauluskerk, de Wellingtonrenbaan en de Koninklijke Gaanderijen. Leopold II en zijn familie worden ook op verschillende locaties vernoemd en afgebeeld. Denk maar aan het ruiterbeeld aan de Drie Gapers. Veel van deze locaties vormen vandaag nog steeds iconische trekpleisters van onze Stad aan Zee.

Publieke ruimte aanpakken

De manier hoe deze parken en bouwwerken tot stand kwamen, blijft zeer omstreden. De ​ financiering gebeurde door het kapitaal dat Leopold II verzamelde in de Congo-Vrijstaat, het persoonlijke eigendom van de vorst. Onder het bewind van de toenmalige koning gebeurden gruwelijke praktijken zoals martelingen, moorden en meest typerend het afhakken van handen.

In dialoog gaan over hoe we moeten omgaan met koloniale symbolen in de publieke ruimte is slechts het startpunt van het proces om structurele ongelijkheid aan te pakken. Toch is het aanpakken van de publieke ruimte essentieel.

Burgemeester Bart Tommelein: “We willen dat elke Oostendenaar, maar ook elke bezoeker zich thuis voelt en erkend voelt in de publieke ruimte. Dialoog en draagvlak zijn voor ons de sleutelwoorden om tot dat resultaat te komen. Het is daarbij niet de bedoeling om alle mogelijke verwijzingen uit het straatbeeld weg te halen, want dat zou ook de geschiedenis van het kolonialisme doen vergeten.”

“We kijken ons koloniaal verleden recht in de ogen. De voorbije decennia stond Leopold II in Oostende vooral in de kijker als urbanist, en de donkere kant van zijn bestuursperiode werd nooit belicht. Daar brengen wij met dit bestuur verandering in. We doen dat graag met alle Oostendenaars zodat iedereen de kans krijgt om zijn stem te laten horen en mee kan nadenken over hoe we dit alles kunnen verbeelden in de publieke ruimte en in de geesten van de mensen,” zegt schepen van Mens & Milieu Silke Beirens.

Participatietraject

Kom donderdag 30 juni vanaf 14.00 uur naar het ruiterbeeld van Leopold II en ontdek de verschillende acties uit het participatietraject. Ga in dialoog met iemand uit onze mensenbib over de koloniale verwijzingen in Oostende. Wandel binnen in Kaap en bekijk enkele video-installaties die gelinkt zijn aan koloniale symbolen. Vanaf 18.00 uur is iedereen welkom voor gratis Congolese hapjes en kunnen jullie genieten van Congolese muziek door Matondo en DJ Eastendrock.

Prik ook al 30 juni 2023 in je agenda. Op die datum schotelen we je de resultaten voor van het participatietraject en belichten we concrete acties.