Street art collectie The Crystal Ship in Oostende groeit aan tot 71 murals

Posted on Posted in City Marketing, Communicatie, Cultuur, Evenementen, Oostende - De Stad aan Zee

Tijdens de 7e editie ontvangt Oostende 12 (inter-)nationale artiesten.

Vanaf 28 maart gaat de zevende editie van het kunstenfestival The Crystal Ship van start in Oostende. Twaalf artiesten van verschillende uithoeken over de wereld gaan aan het werk in Oostende om nieuwe muurschilderingen te maken of uit te pakken met sprekende kunstinstallaties. De Stad aan Zee is deze lente opnieuw het scenische decor van het grootste gratis kunstenfestival in zijn genre in Europa. Na deze editie zullen er in totaal meer dan 70 grote murals in Oostende zijn. Nieuw dit jaar is de interactieve workshop voor bezoekers tijdens Painting Nights, een samenwerking met Kunstwerkt.

Het kunstenfestival The Crystal Ship vindt jaarlijks plaats in Oostende. Internationale en nationale artiesten creëren kunstinstallaties en muurschilderingen met de stad als canvas. Die nieuwe creaties vervoegen telkens de kunstwerken van eerdere edities en vormen zo een gratis kunstenparcours in constante evolutie doorheen de stad. Tussen 28 maart en 9 april komen artiesten zoals Aheneah, Ampparito & Franco Fasoli nieuwe muurschilderingen in Oostende creëren. Vanaf 9 april zijn alle werken klaar en worden ze officieel voorgesteld aan het grote publiek.

“Sinds de start van The Crystal Ship hebben al honderdduizenden bezoekers de wandeling en fietsroute gevolgd om deze unieke werken te bezichtigen. Op vandaag is het nog steeds de meest gestelde vraag bij de balie van Toerisme Oostende. Het is zonder twijfel het meest toegankelijke openluchtmuseum, waarvan de collectie jaarlijks aangevuld wordt. Het is bij de start van de lente ook echt een feest om de artiesten bezig te zien.”, zegt burgemeester Bart Tommelein.

Bjørn Van Poucke, curator van het festival, zegt: “We zijn intussen zes jaar aan de slag in Oostende met The Crystal Ship. Het is een fantastische rollercoaster en elke editie kleurt de stad verder in. We zijn heel blij dat we dit jaar opnieuw een editie kunnen doen voor en tijdens de paasvakantie. Dat zorgt ervoor dat alle artiesten samen aan het werk zijn, wat toch een uniek groepsgevoel creëert. Dit festival is intussen een vaste waarde geworden waar heel wat bezoekers naar uitkijken.”

Eerste artiesten aan het werk

Alle artiesten zullen aan het werk zijn tijdens de eerste week van de paasvakantie. Vanaf 28 maart kunnen bezoekers de eerste kunstenaars al aan het werk zien. Aan de hand van een praktisch plan kunnen bezoekers een overzicht krijgen van alle kunstenaars en locaties. Dat plan zal vanaf 28 maart verkrijgbaar zijn bij Toerisme Oostende in een papieren versie, maar kan ook digitaal aangevraagd worden. Bovendien heeft The Crystal Ship ook de handige applicatie ‘StreetArtOostende’ die je gratis langs alle werken loodst.

Painting Nights

Op 9 april kunnen bezoekers ook zelf de handen uit de mouwen steken. In samenwerking met Kunstwerkt wordt een zevende editie van Painting Nights georganiseerd in de tuin van de Koninklijke Villa. Vanuit de tuin van de Koninklijke Villa zie je de Noordzee vanuit een uniek perspectief. Onder begeleiding van Iñigo Sesma, de Spaanse schilder die tijdens The Crystal Ship een muur/gebouw voor zijn rekening neemt, schilderen deelnemers tot ze de zon zien zakken. De uitgelezen kans om al die indrukken vast te leggen op doek of papier.

Het resultaat is niet belangrijk: bij Painting Nights staat het schilderen op een inspirerende plek centraal. De avond wordt afgesloten met een babbel en een drankje in Kunstencentrum KAAP.

Overzicht artiesten 2022

Aheneah (PT)

Velodroomstraat 13

Aheneah is een street artist uit de duizend. Wat zij doet, doet niemand haar na. De Portugese kunstenaar combineert haar designachtergrond met de borduurlessen van haar grootmoeder om tot een eigentijdse street art te komen waaruit ook een eeuwenoud ambacht spreekt. Vanop afstand ziet haar werk er vaak erg digitaal uit, terwijl het meestal niet analoger kan zijn. Aheneah rijgt haar muurschilderingen aaneen – letterlijk – en het resultaat is nooit minder dan indrukwekkend.

Broken Fingaz (ISR)

Hoek Velodroomstraat/Maria-Theresiastraat

Zeggen dat het Israëlisch collectief Broken Fingaz niet voor één gat te vangen is, is een understatement de grootte van de Burj Khalifa. Van grafische videoclips voor U2 over erotische stripverhalen naar keramieken maskers, er is weinig (tot niets) waar de drie breinen achter het collectief voor terugdeinzen. En dan zijn er uiteraard ook hun knappe murals, die dezelfde neo-psychedelische sfeer uitademen als de rest van hun werk.

Bezt (PL)

Blauwkasteelstraat 124

De portretten van Bezt doen je niet alleen stilstaan, je wordt er ook echt stil van. Meer nog: alles wordt stil. Wanneer je naar de taferelen van de Poolse kunstenaar tuurt, is het alsof de drukte van de straat wegvalt, alsof je even alleen bent met de personages in zijn wonderlijk intieme muurschilderingen. Het uitzonderlijk kleurenpalet zal er vast iets mee te maken hebben, maar de kracht zit hem toch vooral in de innige kracht van de portretten.

Iñigo Sesma (ESP)

Werkzaamheidstraat 91

Door zijn onmiskenbaar cinematografische stijl krijg je bij het werk van Iñigo Sesma vaak de indruk dat je in zijn zog door de VS en Europa reist. Je kan de plekken die hij schildert haast ruiken, en je kan je ook perfect de gesprekken voorstellen die hij voert met de mensen die hij portretteert. Het lijken wel personages uit de films van Jim Jarmusch en Gaspar Noé. En niet toevallig gaat er ook van het werk van de Baskische kunstenaar flink wat melancholie en mysterie uit.

Ampparito (ESP)

Dokter Verhaeghestraat 81

Ampparito speelt met landschappen door aan de gebouwen en objecten erin te morrelen. Van een muur maakt hij nu eens een meetlat, dan weer een muziekcassette. Het resultaat is telkens weer even fascinerend als desoriënterend, want het is lang niet altijd duidelijk welke gedachtenkronkels tot de lichtjes uitzinnige ingrepen van de Spaanse kunstenaar hebben geleid. Maar dat deert niet. Ampparito verstoort de openbare orde op geestige, briljante en gesofistikeerde wijze.

Maya Hayuk (USA)

Ensorinstituut

De van oorsprong Oekraïense Maya Hayuk is zonder overdrijven street art royalty. Ze behoort tot een select clubje kunstenaars dat ooit The Houston Bowery Wall in New York onder handen mocht nemen, en van onder meer The Hammer (Los Angeles) en het Bonnefantenmuseum (Maastricht) kreeg ze een solotentoonstelling. Haar ontzagwekkende geometrische werken zijn dan ook wereldbekend, net als het explosieve kleurenpalet waarvan ze zich bedient.

Adele Renault (B)

Locatie te bevestigen

De uit Luik afkomstige Adele Renault staat internationaal niet alleen hoog aangeschreven voor haar ontzagwekkende murals van duiven in alle vormen en kleuren, ze heeft ook iets met flora. De planten, bladeren en cactussen die ze schildert, zijn bovendien even rijkelijk gedetailleerd als haar vogels. En ja, ze zijn vaak ook even kleurrijk. Renault haalt steeds het expressieve in de natuur naar boven, waardoor haar werk doorgaans vrolijk afsteekt tegen de rest van de omgeving.

Franco Fasoli (AR)

Dr E. Moreauxlaan 1a – Sporthal De Spui

Franco Fasoli is afkomstig uit Buenos Aires en dat is er vaak ook aan te zien: zijn werk is schatplichtig aan de fileteado, een Argentijnse schilderstijl die wordt gekenmerkt door uitgesproken, gestileerde lijnen. Wat echter ook opvalt in zijn werk is de constante strijd – een clash tussen mensen, dieren, ideeën, kleuren en beschavingen. Mexico-stad is bijgevolg zijn favoriete plek op aarde omdat daar in elk hoekje altijd iets gebeurt. Maar hetzelfde kan dus ook gezegd worden van zijn werk.

Axel Void (ES)

Vingerlingstraat 15-17

Op zijn dertiende begon Axel Void al te experimenteren met graffiti en later studeerde hij beeldende kunsten in Cádiz, Granada en Sevilla. Void vertrok later naar Berlijn en belandde uiteindelijk terug in Miami. Dat rondzwerven en zijn academische achtergrond hebben natuurlijk impact op zijn werk. Hij brengt verschillende disciplines uit de kunst samen en beperkt zich niet langer tot de spuitbus. Ook olie- en acrylverf, audio en video recordings, tekeningen en installaties zitten ondertussen in zijn repertoire. Void in een hokje steken lukt zeker niet en wordt in het milieu als een echt werkpaard gezien.

Alex Senna (BRA)

Hoek Nieuwstraat/Schipperstraat

Met zijn monochrome werken injecteert Alex Senna in de regel een menselijke warmte in een stedelijk landschap. De Braziliaan gaat vaak torenhoge betonnen muren te lijf met een boodschap van liefde die een glimlach tovert op de gezichten van passanten. Al laten zijn buitenissige muurschilderingen ook altijd ruimte voor interpretatie. Want in tegenstelling tot zijn werk, is uiteraard niets ooit helemaal zwart of wit, en de emotionele diepte van zijn slungelachtige personages gaat vaak schuil in hun langgerekte schaduwen.

Pref (UK)

Snepstraat 23

Pref is wat ze een ‘wordsmith’ noemen. Zij het allicht niet in de klassieke betekenis van het, welja, woord. De Britse street artist is verzot op taal, typologie en 3D-design, en hij brengt die drie voorliefdes al eens samen om een volledige zin in een enkel woord te verstoppen. Weinig kunstenaars doen het hem na – Pref doet je op een andere manier naar woorden kijken – waardoor hij intussen een indrukwekkend internationaal parcours heeft afgelegd.

Egle Zvirblyte (LT)

Waterpartij Kursaal Oostende

Egle Zvirblyte is veruit één van de meest in het oog springende kunstenaars van het moment. Met haar verrukkelijk bonte en excentrieke illustraties trekt ze de aandacht van zowel kunstenfestivals als Adidas, waarvoor ze zopas een kledinglijn ontwierp. Maar evenzeer vind je haar werk op Art Miami, op potjes ijscrème of aan muren in New York, Londen en Barcelona. Want de Litouwse is ook een gevierde street artist, met een positieve boodschap. Voor The Crystal Ship maakt ze een sculptuur in de waterpartij voor Kursaal Oostende.