Update taskforce voor Oekraïners op de vlucht

Posted on Posted in Communicatie, Oostende - De Stad aan Zee

Inzameling meubels via Kringwinkel

In Oostende vinden momenteel 42 Oekraïense vluchtelingen een onderkomen in collectieve opvang. Er zijn ook al 145 Oostendenaars geïnteresseerd om tijdelijk vluchtelingen op te vangen in hun woning. Om leegstaande panden te kunnen inzetten als opvangplaats, is de Stad nog op zoek naar meubels. Oostendenaars die er willen schenken, kunnen terecht bij de Kringwinkel. Om de inzameling zo vlot mogelijk te laten verlopen, is het belangrijk dat er eerst telefonisch contact opgenomen wordt met de Kringwinkel.

Alle gemeenten in België voorzien op vraag van de federale overheid opvangplaatsen voor vluchtelingen uit Oekraïne. In Oostende is sedert maandag 21 maart een collectieve opvanglocatie geopend waar 50 vluchtelingen terecht kunnen. Op dit moment worden daar 42 Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Ze krijgen er medische en psychosociale ondersteuning. Vluchtelingen die een inkomen hebben, betalen een billijke vergoeding voor deze opvang. De Vlaamse en federale overheid zijn momenteel richtlijnen aan het uitwerken zodat dit in alle gemeenten gelijkaardig berekend wordt.

Stad Oostende zal nog extra opvangplaatsen voorzien en onderzoekt hiervoor meerdere opties. De federale overheid vraagt om ook de piste van een nooddorp te onderzoeken. In Oostende zal dit samen met de regio worden bekeken, er staat een overleg tussen de burgemeesters van de omliggende gemeenten gepland.

Particuliere opvang van vluchtelingen

Daarnaast verblijven er ook Oekraïense vluchtelingen bij inwoners. Particulieren kunnen zich nog steeds kandidaat stellen om tijdelijk vluchtelingen op te vangen in hun woning. Al 145 Oostendse gezinnen lieten weten daar interesse voor te hebben. Het engagement aangaan om als onthaalgezin op te treden is niet min. Daarom organiseert de Stad op 23 maart een informatie-avond voor deze kandidaat-onthaalgezinnen. Daar zal praktische info worden gegeven over wat verwacht wordt van een onthaalgezin, hoe de toewijzing aan een gezin zal gebeuren, administratieve zaken die gepaard gaan met dit engagement, … Er is ook ruimte voor vragen en antwoord. Deze vergadering wordt opgenomen en zal nadien beschikbaar zijn via www.oostende.be/oekraine. Inwoners die vluchtelingen tijdelijk willen opvangen in hun woning, kunnen zich nog steeds kandidaat stellen via solidairmetoekraine@oostende.be.

Inzameling meubels via Kringwinkel

Stad Oostende zal zoveel mogelijk beschikbare panden voorzien voor tijdelijke opvang van Oekraïense vluchtelingen. Deze panden zijn momenteel leeg. Om ze te kunnen inzetten voor opvang zijn er meubels nodig. Er is vooral nood aan bedden, matrassen, zetels, salontafels, eettafels, stoelen en kleerkasten. Oostendenaars die dergelijk materiaal willen schenken, kunnen telefonisch contact opnemen met de Kringwinkel via 059 50 90 97. Kringwinkel selecteert de spullen die in aanmerking komen. Daarna kan je de spullen afgeven in het opleidingscentrum van de Kringwinkel in de Karperstraat 10.

Hulp bieden en informatie

Wie andere hulp wil bieden, steuninitiatieven wil opzetten, … voor de vluchtelingen in Oekraïne kan hiervoor contact opnemen met de Stad via solidairmetoekraine@oostende.be. Op www.oostende.be/oekraine vind je meer informatie over de situatie in Oekraïne, over crisisopvangplaatsen en over de aanmeldingsprocedure die je als Oekraïense burger moet doorlopen. Je vindt er ook een overzicht van steunacties die in Oostende worden opgezet. Op die webpagina staat eveneens de link naar de site van de federale overheid (www.info-ukraine.be) en het algemeen infonummer van de federale overheid waar burgers met vragen terechtkunnen.