Uitstel is geen afstel: Filmfestival Oostende 2022 wil er staan van zodra de bioscopen heropenen

Posted on Posted in Filmfestival Oostende, Oostende - De Stad aan Zee, Toerisme

De beslissing van het overlegcomité om de bioscopen te sluiten, dwingt Filmfestival Oostende (FFO) om het negendaags filmfeest van 21 tot en met 29 januari uit te stellen naar een latere datum. Ondanks de beperkte capaciteit, strenge afstandsregels, mondmaskerplicht en luchtzuivering in de zalen werd woensdag beslist dat cinema’s zeker nog tot en met 28 januari de deuren moeten sluiten. Maar uitstel betekent geen afstel: zodra de bioscopen opnieuw openen, gaat FFO er terug volop tegenaan. Ook de uitreiking van de Jamies – de Vlaamse online video awards – en de uitreiking van de Ensors – de Vlaamse film-en televisieprijzen – verhuizen mee.

Nieuwe datum

FFO en de Ensors zijn enorm teleurgesteld in de beslissing van het Overlegcomité om bioscopen, theaterzalen en concertzalen te sluiten. Ondanks de onophoudelijke inspanningen om cultuurbeleving veilig te laten verlopen in deze uitzonderlijke omstandigheden, en ondanks het advies van de experten, wordt de culturele sector nu toch opnieuw getroffen.

Het is de tweede keer dat Filmfestival Oostende niet kan doorgaan wegens verstrengde coronamaatregelen. De editie van 2021 werd vervangen door de FFO Nights, een reeks avant-premières van Vlaamse films, om zo toch de filmsector te blijven ondersteunen. Ook nu stelt FFO zich flexibel op en blijft het gemotiveerd om van de veertiende editie een prachteditie te maken, voor haar publiek en voor de filmsector.

De nieuwe datum kan pas vastgelegd worden van zodra duidelijkheid is omtrent de heropening van de bioscopen. FFO pleit ervoor om zo snel mogelijk deze duidelijkheid te krijgen en vraagt om perspectief, iets waar de ganse culturele sector naar snakt. FFO maakt zich sterk dat van zodra deze datum duidelijk is, ze het festival georganiseerd krijgt binnen de vijf weken. We hopen dat de heropening van de culturele sector er zo snel mogelijk komt en dat FFO er begin maart kan staan.

De voorbije maanden werkte het FFO-team hard aan een sterk programma. Onze openingsfilm Nowhere van Peter Monsaert met hoofdrollen voor Koen De Bouw en Noa Tambwe Kabati verhuist mee naar de nieuwe datum, net zoals het grootste deel van de programmatie. Ook de uitreiking van De Jamies – de Vlaamse online video awards – en de uitreiking van De Ensors – de Vlaamse film- en televisieprijzen – zullen plaatsvinden op een nieuwe datum tijdens het festival.

“We hebben ervoor gekozen om het festival te verplaatsen – en geen online alternatief te voorzien – omdat we het belangrijk vinden dat Filmfestival Oostende een ontmoetingsplaats is en blijft. Cinema creëert verbondenheid, en daar willen we zeker nu ten volle op inzetten. Het nieuws komt hard aan, maar de steun uit de sector en van ons publiek maakt ons weerbaar.” – Peter Craeymeersch, Artistiek Directeur

Praktische informatie

Sinds de lancering van het FFO-programma op dinsdag 21 december werden al heel wat tickets verkocht. Ticketkopers zullen persoonlijk gecontacteerd worden voor de terugbetaling van de gekochte tickets. Filmpassen, waarmee je onbeperkt naar de film kan tijdens FFO, blijven geldig, enkel de gemaakte reservaties voor films worden geschrapt. Ook de vouchers in het FFO Kerstpakket blijven geldig voor de nieuwe datum.
Steun FFO

Om FFO een hart onder de riem te steken, kan je een FFO-cadeaupakket of een filmpas kopen.