Oostendse politie controleert opnieuw op veilige werven en hun signalisatie

Posted on Posted in Oostende - De Stad aan Zee, Politie

Tijdens een controleactie deze week inspecteerde de politie van Oostende 21 werven. Twee werven waren volledig in orde, zes werven ontvingen een waarschuwing, bij vijf werven waren de werken of ten einde of nog niet aangevat. Maar liefst acht werven ontvingen een PV voor het niet in orde zijn met de wetgeving.

“De actie is gelinkt aan het Zonaal Veiligheidsplan van Politie Oostende”, vertelt korpschef Philip Caestecker. “De signalisatie van werven kan een pak beter. Vaak is er voor voetgangers, (brom)fietsers en rolstoelgebruikers geen duidelijke of veilige omleiding voorzien. Samen met het stadsbestuur zetten we dit belangrijk punt hoog op de agenda en wordt er ingezet op sensibilisering, controles en een sterk beleid. Aannemers die niet in orde zijn, kunnen hun werf stilgelegd zien. De wet voorziet ook de mogelijkheid om een firma te vorderen die de nodige signalisatie komt aanbrengen op kosten van de overtreder of desnoods stellingen, bouwkranen of werfcontainers komt verwijderen.”

“Jammer genoeg is het soms dweilen met de kraan open”, geeft eerste inspecteur Dennis Dumalin van de verkeersdienst aan. “We zijn gestart in september vorig jaar met sensibilisering en het geven van waarschuwingen. Sindsdien organiseren we regelmatig gerichte controles en gaan we vaak langs om de verkeersveiligheid op het openbaar domein te bekijken. De taak is toegewezen aan onze dienst verkeershandhaving. Samen met de collega’s hebben we ons opgeleid over hoe we op het terrein te werk kunnen gaan en welke strafmaat we kunnen hanteren. Daarnaast werken we nauw samen met de stadsdiensten ‘Handhaving & Toezicht’, ‘Vergunning’ en de ‘Cel Mobiliteit’. Dit voor een efficiëntere communicatie en het adviseren van vergunningen.”

“Het stadsbestuur zal samen met de lokale politie onderzoeken hoe hardleerse aannemers nog strenger aangepakt kunnen worden”, dixit burgemeester Bart Tommelein. “Zowel tijdens controles als via meldingen van burgers, stelt de politie vast dat er te weinig aandacht wordt geschonken aan de veiligheid van vooral voetgangers en fietsers. Daar moeten we blijvend werk van maken.