Verschillende zorgdiensten Stad Oostende maken er het beste van in tijden van corona

Posted on Posted in Communicatie, Oostende - De Stad aan Zee

Heel wat zorgbehoevenden worstelen met de gevolgen van de coronacrisis. Daarom investeert Stad Oostende extra in het welbevinden van haar bewoners door een aantal hartverwarmende initiatieven: slimme robots om te skypen met familie, verzoeknummertjes via de intercom en zelfs een eigen vlogger op de nationale tv.

De coronacrisis slaat op tal van manieren hard toe. Maar terwijl veel mensen worstelen met de quarantainemaatregelen en de gevolgen daarvan op het dagelijkse leven, moeten de zorgverleners een versnelling hoger schakelen.

Ook de medewerkers in de diverse zorgdiensten van Stad Oostende staan op dit moment voor grote uitdagingen: zowel in de woonzorgcentra, de thuiszorg, de bijzondere jeugdzorg, de kinderdagverblijven als bij het medisch sociaal opvangcentrum (MSOC) waar medewerkers achter de schermen zo goed mogelijk iedereen blijven helpen.

Elke dienst heeft eigen uitdagingen. Voor het MSOC is dat bijvoorbeeld het naleven van de richtlijnen rond hygiëne, in tijden waar social distance zo belangrijk is. In de woonzorgcentra en de jeugdzorg kunnen bewoners dan weer geen fysiek contact meer hebben met hun dierbaren, waardoor de belangrijke familiebanden grondig verstoord zijn.

Zorabot James zorgt voor afleiding in WZC Lacourt

In woonzorgcentrum Lacourt rolt Zorabot “James” van kamer naar kamer om de bewoners een bezoekje te brengen. James is een intelligente robot die ontwikkeld werd door het Oostendse bedrijf Zorabots, en vandaag wordt ingezet om bewoners onder andere te laten skypen met familieleden. De robots van het type ‘James’ zijn eigenlijk ontwikkeld voor de retailsector, maar Zorabots paste de software aan zodat James ook in de zorgsector actief kan zijn.

Om de eenzaamheid bij de bewoners tegen te gaan, stelt Zorabots sinds vorige week donderdag gratis een James-robot ter beschikking van wzc Lacourt. Vooraleer James een kamer binnenrolt, wordt hij door een medewerker op maat geprogrammeerd zodat het bezoekje van James een persoonlijke toets krijgt.

Via de Zorabots kunnen bewoners van wzc Lacourt skypen met familieleden, nu bezoek tijdelijk niet meer mogelijk is

Vlogger Willy uit wzc de Boarebreker

Omdat ook het brede publiek een inkijk te geven in het dagelijkse leven in een woonzorgcentrum, is Stad Oostende ook ingegaan op het voorstel van het tv-programma Iedereen Beroemd op één. Willy, een bewoner van woonzorgcentrum De Boarebreker, leerde de voorbije weken vloggen, net zoals een aantal andere senioren over heel Vlaanderen. Hij vertelt in sappig Ostends over het wel en wee in de Boarebreker tijdens de coronacrisis.

Samen met enkele medebewoners van de Boarebreker is hij vanaf vandaag (dinsdag 31 maart) te zien in de nieuwe minireeks ‘De Woonvlogcentra’ in Iedereen Beroemd. De regels van social distancing worden gerespecteerd, want het is Willy zelf die zal vloggen. De camera werd twee weken geleden al aan de deur van het wzc afgezet en enkele medewerkers sturen Willy’s video’s geregeld door naar het productiehuis De Chinezen, dat de reeks in elkaar steekt. ‘De Woonvlogcentra’ is elke dinsdag en donderdag te zien op één, in Iedereen Beroemd (rond 19.40 uur, na Het Journaal).
Maak vanaf vanavond in “Iedereen Beroemd” op één kennis met vlogger Willy!

Heruitvinding van de intercom

En er gebeurt nog meer in wzc De Boarebreker: nadat het woonzorgcentrum geen bezoek meer mocht ontvangen, kwamen de medewerkers van De Boarebreker op het idee om de oude intercom nieuw leven in te blazen. Via het systeem met een microfoon die via luidsprekers over het hele gebouw te horen is, kunnen bewoners nu verzoekjes aanvragen en liedjes opdragen aan medebewoners. De intercom zorgde intussen al voor heel wat plezante momenten en versterkt duidelijk de cohesie en het groepsgevoel in een periode waar contact met andere bewoners op de proef wordt gesteld.
Via de intercom vragen bewoners van wzc de Boarebreker letterlijk “verzoekplaatjes” aan voor elkaar

 

 

Leeshuus is solidair met jeugdzorg

Jongeren die verblijven in de begeleidingscentra De Bolle en De Brem kunnen momenteel niet meer naar huis en moeten zolang de coronamaatregelen duren in de voorziening verblijven. Om hen een hart onder de riem te steken levert ’t Leeshuus, een Oostends leescafé en sociaal tewerkstellingsproject, deze week een voorraad boeken aan voor de jongeren. Op die manier kan het verblijf voor hen nog ietsje aangenamer gemaakt worden.

De Zorgblog

Over het hele land geven zorgmedewerkers en anderen die in de essentiële sectoren werken, het beste van zichzelf. Stad Oostende zet de komende tijd haar eigen helden in de kijker: een pak stadsmedewerkers die in niet-evidente omstandigheden meehelpen aan de dienstverlening voor alle Oostendenaren. Heel wat medewerkers van de stad zijn namelijk op tal van manieren nog steeds actief achter de schermen. Deze helden kunnen niet thuisblijven tot het gevaar is overgewaaid en gaan elke dag opnieuw heel gemotiveerd het werkveld in met slechts één doel voor ogen: zorgbehoevenden blijven beschermen en verzorgen tijdens deze coronacrisis.

Op de ‘Zorgblog’ , een aparte pagina op de website van de stad, wil Stad Oostende ook die eigen helden even kort in de kijker zetten. Zolang de maatregelen duren, willen we hier om de paar dagen stadsmedewerkers een gezicht geven en hun kleine en grote verhalen brengen: verpleegkundigen, technische medewerkers, loketbedienden,… want iedereen zorgt op zijn manier dat Oostende toch blijft draaien in deze tijden. Lees meer op https://www.oostende.be/zorgblog.

Medewerker Jannick maakt vanuit de centrale keuken onder andere maaltijden voor de woonzorgcentra van Stad Oostende. Zijn verhaal lees je op de “Zorgblog”.