Verwaarloosd stukje erfgoed krijgt grondige opknapbeurt: “Het zorgt voor extra glans aan een van de mooiste pleinen van de stad”

Posted on Posted in In de pers

Projecten als dat aan het Filip Van Maestrichtplein moeten volgens burgemeester Tommelein zorgen voor een sneeuwbaleffect in de stad. — © Dany Van Loo

NIEUWSBLAD.BE // Dany Van Loo – Een van de meest opvallende gebouwen in de Oostendse Oud Hospitaalwijk wordt binnenkort grondig aangepakt. De eigenaar wil de gevel van het pand aan het Filip Van Maestrichtplein zijn oude glorie teruggeven en er vier grote flats in onderbrengen.

Het schepencollege van Oostende leverde afgelopen vrijdag de omgevingsvergunning af voor de renovatie van een imposant eclectisch pand op de hoek van de Gent- en de Amsterdamstraat. Eindelijk, zullen heel wat bewoners in de buurt zeggen, want het erfgoedgebouw dat dateert uit het begin van de twintigste eeuw staat er al jaren verwaarloosd bij. Het krijgt nu een grote opknapbeurt, met behoud van de gevel.

Het bouwbedrijf Sais, ook eigenaar, hoopt binnenkort te kunnen starten met de werkzaamheden. “We zullen het pand een nieuwe toekomst geven door het aan te passen aan de noden van vandaag, maar met respect voor de erfgoedelementen uit het verleden”, zegt zaakvoerder Rudolf Isakhanyan. “Het is de bedoeling om de voorgevels te restaureren en te herstellen.”
Parel

De witgrijze cementpleister is inderdaad aan een grondige reiniging toe. Er komen nieuwe balustrades in gelakt staal, naar het beeld van de gelijkvloerse verdieping. Aan het volume en de vorm van het gebouw verandert er niets. In het pand komen dan vier grote appartementen en een lift.

De wijk Oud Hospitaal ligt geregeld onder vuur, maar dat is hoegenaamd niet terecht, zegt burgemeester Bart Tommelein (Open VLD). “Heel wat panden in de wijk kregen al hun oude uitstraling terug na een grondige renovatie. Dergelijke projecten zetten mensen ertoe aan om ook hun pand aan te pakken. Dit gebouw zal weer een parel worden en zorgen voor extra glans aan een van de mooiste pleinen van de stad.”