Proper strand is deze zomer prioriteit voor Oostende

Posted on Posted in Oostende - De Stad aan Zee

Stad Oostende pakt vanaf deze zomer uit met de netheidscampagne “ ’t is weer proper” om inwoners en bezoekers aan te sporen om de stad en de stranden netjes te houden en bewust om te gaan met afval. De stad en Proper Strand Lopers werken terug samen aan propere stranden. Ook de rookvrije stranden, het beachteam en aanmeldingen bij drukke dagen zijn deze zomer opnieuw van de partij.

In de zomer is het dubbel genieten in Oostende. Tenminste als de stad proper en netjes blijft. Stad Oostende voorziet extra vuilnisbakken en ophaalrondes, strandafvalzakjes om afval te verzamelen, peukenasbakjes, peukenringen op vuilnisbakken (om sigaretten te doven), … en pakt uit met een netheidscampagne. Onder de noemer “’t is weer proper” zullen de komende 4 jaar tal van acties ondernomen worden om de stad proper en netjes te houden. Deze duurzame netheidscampagne zal telkens focussen op een specifiek probleem (sigarettenpeuken, zwerfvuil, hondenpoep, …) en inwoners en bezoekers aansporen om de stad mee netjes te houden. Bij de start van deze campagne ligt de focus op nette stranden en wordt het campagnebeeld overal geïntroduceerd.

Burgemeester Bart Tommelein: “Als dé Stad aan Zee blijven we verder investeren in een ecologische vorm van toerisme en vrijetijdsbeleving. Tijdens de zomer besteden we extra aandacht en middelen aan het strand. Daar werken we met heel wat partijen samen aan. Met onze ‘strandmanager’ willen we alles nog beter coördineren. Het doel is een aangenaam en proper strand waar iedereen optimaal van kan genieten.”

Cleanbeach

Stad Oostende en Proper Strand Lopers vernieuwen dit jaar hun samenwerking met het project #STRANDHELDEN. Een grotere uitvalsbasis op het Klein Strand zal bezoekers nog meer attent maken op de impact die afval heeft op het strand en zee. Opruimsessies en workshops zetten de bezoekers ook actief aan om afval in de voorziene vuilnisbakken te deponeren.

“De grootste hoeveelheid afval ontstaat wanneer bezoekers het strand verlaten. Dit jaar plaatst de stad daarom op drukke dagen om 16.00 uur extra mobiele vuilnisbakken op het strand. Er komen grote vuilnisbakken met een speciale klep geschikt voor pizzadozen. Alle vuilnisbakken hebben ook een peukenring waar je je sigaret kan doven”, licht Eerste Schepen Björn Anseeuw toe.

Er zullen gratis asbakjes uitgedeeld worden om sigarettenpeuken te verzamelen en gratis strandafvalzakjes. In samenwerking met O.666 wordt er ook gewerkt aan een nieuw traject voor volgend jaar, waarbij het afval via upcycling een nieuw leven zal krijgen.

“Een proper strand start uiteraard bij de attitude van de strandbezoeker zelf: afval op de juiste manier deponeren of terug meenemen is het uitgangspunt. Daar willen we met de campagne prioritair op mikken. Daarnaast zal een nog sterkere samenwerking tussen de stadsdiensten en de onvermoeibare Proper Strand Lopers ongetwijfeld een netter strand opleveren. We kijken ook al uit naar het initiatief van circulaire hub O.666 om een deel van het afval te verwerken en zelfs op te waarderen. Met alle handen in elkaar zetten we deze zomer weer een grote stap vooruit”, aldus schepen van Mens & Milieu Silke Beirens.

Handhaving

Naast de preventieve en infrastructurele ingrepen, is er ook nood aan een strengere handhaving. Stad Oostende zet voor het eerst sterk in op handhaving op het strand inzake sluikstorten, sigarettenpeuken en hondenpoep.

Schepen Maxim Donck: “De Stad zet zes GAS-vaststellers in op het strand en vier gemeenschapswachten op de Zeedijk ter ondersteuning. Op piekmomenten en op zonnige dagen zullen de vaststellers in burger controleren op het strand. Wie toch vuilnis weggooit op de grond of verdoezelt in het zand, zal een GAS-boete krijgen. De kans op een boete zal een stuk hoger liggen dan in het verleden. Iedereen is dus op voorhand gewaarschuwd. Er moet echt een nultolerantie komen voor vuilnis op het strand.”

De gemeenschapswachten zullen op de Zeedijk een oogje in het zeil houden. Ze zullen de mensen preventief aanspreken en indien nodig bijstand bieden aan de vaststellers op het strand.

Rookvrij Strand en beachteam

De zone tussen de beachbars Polé Polé Beach en Bondi Beach zal in juli en augustus rookvrij zijn. Dit jaar voorziet de stad nog duidelijkere signalisatie, zowel op het strand als aan de toegangstrappen. Nieuw dit jaar is ook een dispenser met zonnecrème zodat bezoekers zich kunnen beschermen tegen de zon. Het beachteam is weer actief en zal bezoekers wijzen op het rookverbod en sensibiliseren rond netheid. Ze ondersteunen ook de redders bij acties rond verloren gelopen kindjes en delen verdwaalarmbandjes, strandafvalzakjes en asbakjes uit. Ze zijn tot 20.00 uur actief op de stranden.

Aanmeldingssysteem voor drukste dagen

In Oostende wordt er deze zomer opnieuw met een systeem van aanmeldingen voor het strand gewerkt. Vooraf aanmelden zal enkel nodig zijn op de drukste dagen van de zomer en dit alleen op de drie drukste stranden: het Klein Strand, het Groeistrand en het Groot Strand (tot aan Venetiaanse Gaanderijen). De strandzone aan Thermae Palace wordt deze zomer actief gemonitord. Hier zal geen aanmelding nodig zijn, maar strandbezoekers zullen wel geteld worden om de drukte in deze zone onder controle te houden en bij te sturen indien nodig. Aanmelden kan via www.visitoostende.be/goedgepland