Stad Oostende verwelkomt muzikanten uit Argentijnse zusterstad Ostende

Posted on Posted in Oostende - De Stad aan Zee

Het jazzensemble Tango Jazz Quartet bracht onlangs een bezoek aan de Stad aan Zee. Ze lieten enkele leerlingen van het Conservatorium aan Zee kennis maken met hun unieke mix tussen jazz en tango. Daarnaast staan er nog twee optredens in CC De Grote Post op het programma. Met het bezoek wordt de culturele samenwerking tussen beide Oostendes verder versterkt.

In 1908 trokken de Belgen Fernando Robette en Augustin Pauli naar Argentinië om er aan de Oostkust een zusterstad van Oostende te stichten. In de jaren 80 ging Ostende (AR) een gemeentefusie aan met haar buren Valeria del Mar, Pinamar en Carilo tot de fusiegemeente Pinamar. Ostende ligt ongeveer op 333 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Buenos Aires.

Een sterke band tussen de Oostendes

Vandaag wil Stad Oostende de banden met haar Argentijnse naamgenoot aanhalen. Begin dit jaar vond het jazzfestival ‘Jazz en la Playa’ plaats in Ostende. Het festival was eveneens online te volgen via een streaming op de stedelijke website.  

Begin september kwam de Argentijnse jazz uit onze zusterstad op bezoek in Oostende. Gustavo Firmenich, organisator van ‘Jazz en la Playa’, is ook de bezieler en klarinettist van het Tango Jazz Quartet. Hij wordt vergezeld door Mauricio Pasculli achter het drumstel, Horacio Acosta op piano en Martin Rao de Vita speelt basgitaar. Het Tango Jazz Quartet vermengt de melodische en ritmische patronen van de tango met de harmonieën en improvisatie uit de jazz. 

“Hoe kan je een internationale samenwerking beter aftrappen dan met een muzikale uitwisseling? Muziek verzacht niet alleen de zeden, maar het is ook een universele taal. We hopen hiermee alvast een interessante start te nemen om in de toekomst nog meer gemeenschappelijke thema’s te verkennen,” zegt schepen van Mens & Milieu Silke Beirens.    

Tango Jazz Quartet te gast

Sinds midden augustus toert de band door Europa en op 6 en 7 september is het Tango Jazz Quartet te gast in Oostende. Op maandag 6 september begeleidde de groep een workshop in het Conservatorium aan Zee. Een twaalftal leerlingen van de jazzafdeling maakte kennis met de unieke mix van jazz en tango. Op dinsdag 7 september sluit het gezelschap hun bezoek aan Oostende af met 2 concerten in CC De Grote Post. 

“De muzikale workshop voor de leerlingen van het Conservatorium en de geplande concerten voor een ruimer publiek bieden een unieke kans om kennis te maken met een bijzonder muziekgenre. Het verrassende verhaal over Oostende, haar Argentijnse naamgenoot en de band tussen België en Argentinië wordt vanaf februari 2022 in Mu-ZEE verder verteld in de expo ‘Trans-Atlantische Modernismen’”, zegt schepen Bart Plasschaert.

Toekomstige samenwerking

Tijdens hun bezoek ontmoette het Tango Jazz Quartet ook enkele Oostendse culturele partners om een toekomstige samenwerking te verkennen.

Burgemeester Bart Tommelein: “Oostende is als havenstad en toeristische stad van oudsher een stad met een open blik, niet enkel op zichzelf maar steeds ook op de buitenwereld gericht. Een internationale samenwerking zoals deze vormt voor beide ‘Oostendes’ een verrijking. We zouden die samenwerking dan ook graag nog verder verdiepen de volgende jaren.”