Twee dagen spektakel op de rode loper tijdens de FFO Nights

Posted on Posted in Filmfestival Oostende, Oostende - De Stad aan Zee, Toerisme, Uitgaan

Afgelopen weekend gingen opnieuw heel wat Vlaamse producties in première op de FFO Nights, een initiatief van Filmfestival Oostende dat de heropstart van Vlaamse filmsector na de lockdown wil ondersteunen. Headliners waren de wereldpremières van de prestigieuze VRT-reeks Onder Vuur en het langspeeldebuut van Lieven Van Baelen: Rookie. Met een double bill editie van de FFO Nights sluit Filmfestival Oostende de filmzomer af op een positieve noot en blikt het alvast vooruit naar de laatste FFO Night op 23 oktober en een volgende editie van het festival van 21 t.e.m. 29 januari 2022.

Op vrijdag 3 september trapten negen jonge filmmakers het weekend af met The Student Pitch, sinds jaar en dag een vast initiatief van FFO in samenwerking met Sabam for culture waarin Vlaamse filmstudenten de kans krijgen om hun bachelor- of masterproject voor te stellen aan een professionele jury. De vakjury, bestaande uit Wim Vanseveren, scenarist Chingiz Karibekov, animatiescenarist en -regisseur Laura Vandewynckel, verkoos Özge Akarsu, Jaspers Kristien, Cato Catteeuw, Simon van der Zande en Paola Cubillos als winnaars, maar spraken ook veel lof uit over de andere deelnemers.

Vrijdagavond stegen de temperaturen op de rode loper met de première van de nieuwe prestigieuze Eén-reeks Onder Vuur. De brandweer van Oostende rukte voor de gelegenheid uit om de aanwezigheid van topcast met o.a. Louis Talpe, Lien De Graeve, Lynn Van Royen, Alessia Sartor, Aimé Claeys, Maarten Ketels, Wouter Bruneel, Sahin Avci en Ann Tuts.

De reeks werd grotendeels opgenomen in Oostende. Om de stad te bedanken kregen Oostendenaars en tweedeverblijvers zaterdagvoormiddag de kans om de eerste twee afleveringen van de reeks in avant-première te bekijken voor een symbolische € 2 EURO, die integraal naar vzw Pinocchio gaat, een organisatie dat zich inzet voor brandwonden bij kinderen. Artistiek directeur van Filmfestival Oostende Peter Craeymeersch is alvast trots op de samenwerking met de stad:

“Als dé Stad aan Zee kiezen we er bewust voor om zeer ontvankelijk te zijn voor televisie- en filmproducties. Onze film office werkt dan ook nauw samen met productiehuizen om hen maximaal te ondersteunen.“

In de namiddag was het de beurt aan verschillende fijne avant-premières in aanwezigheid van cast & crew. Regisseur Stephan Streker kwam het Belgische L’Ennemi voorstellen, een film gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Waalse Ecolo-politicus Bernard Wesphael. Opnieuw een productie grotendeels gedraaid in Oostende (Thermae Palace).

Wat doe je wanneer je op jonge leeftijd te maken krijgt met een dementerende ouder? Regisseursduo Sirot-Balboni kwamen hun eerste langspeelfilm Une vie démente voorstellen, een film dat een complex en beladen thema op verrassend lichtvoetige wijze behandelt.

Bovendien konden oersterliefhebbers hun zintuigen prikkelen met de vertoning van The Taste of Desire in aanwezigheid van regisseur Willemiek Kluijfhout. Aansluitend stelde Sam De Bruyn de nieuwe Food’O-reeks Nam Nam Sam voor inclusief verse oestertasting achteraf.

Le moment suprême was de wereldpremière van Rookie in aanwezigheid van voormalige master Matteo Simoni en Veerle Baetens in Kinepolis Oostende en dertien deelnemende bioscopen.  De rode loper moest plaats ruimen voor een race-paddock met ronkende motoren, oliesporen, hooibalen en een gezonde dosis testosteron. Begeleid door de motards en de figuranten uit de film spraken de hoofdcast Matteo Simoni, Veerle Baetens, Valentijn Braeckman, debuterend regisseur Lieven Van Baelen en producent Eurydice Gysel van Czar de aanwezige pers toe.

Op zaterdag 23 oktober vindt de laatste FFO Night plaats met de langverwachte première van Red Sandra van Lien Willaert en Jan Verheyen in aanwezigheid van Sven De Ridder, Darya Gantura en Rosalie Charles. Aftellen doen we alvast naar de eerste wintereditie van Filmfestival Oostende 2022 van 21 januari en 29 januari.