Zomer 2020: Veilig én plezant!

Posted on Posted in Oostende - De Stad aan Zee, Toerisme

Stad Oostende wil vakantiegevoel garanderen

Stad Oostende heeft een plan van aanpak klaar om ervoor te zorgen dat Oostendenaars, tweedeverblijvers en bezoekers deze zomer op een veilige manier van de Stad aan Zee en haar strand kunnen genieten. Het plan houdt rekening met social distancing, de beschikbare oppervlakte van het strand en de zeedijk en het verwachte aantal bezoekers. Er wordt ook gewerkt aan een recreatieaanbod over de hele stad, om te zorgen voor zoveel mogelijk spreiding. Er komt een reservatiesysteem voor de drukste stranden, crowd monitoring, beach teams die alles in goede banen leiden en extra strandconcessies. Dit alles moet ervoor zorgen dat – ondanks de coronacrisis – ook deze zomer het vakantiegevoel centraal staat in Oostende.

Een veilige én plezante zomer voor Oostendenaars, tweedeverblijvers, kortverblijvers én dagjestoeristen, dat is en blijft het hoofddoel van Stad Oostende. Om dat te realiseren werd samen met Toerisme Oostende vzw een werkgroep opgericht met vertegenwoordigers van verschillende economische sectoren en belangengroepen. Het leidde tot een stevig plan van aanpak, dat de volgende weken samen met experten verder wordt
uitgewerkt. De stad schreef aanbestedingen uit gericht naar bedrijven die ervaring hebben met crowd control en reservatiesystemen op grote festivals en evenementen. Het volledige plan zal uiteraard ook getoetst worden bij virologen. “We vinden het als stadsbestuur belangrijk om onze verantwoordelijkheid te nemen. We willen er op een veilige manier voor zorgen dat zoveel mogelijk Oostendenaars, tweedeverblijvers en bezoekers van het strand kunnen genieten.”, aldus burgemeester Bart Tommelein. “Tijdens het bestuderen van de beschikbare oppervlakte werd al snel duidelijk dat er begeleidende maatregelen nodig zijn. Met dit plan van aanpak blijven onze stranden openheid en vakantiegevoel uitstralen, en garanderen we tegelijkertijd de veiligheid.”, vult directeur Toerisme Peter Craeymeersch aan.

Maximale spreiding

Wanneer de sociale afstand gerespecteerd wordt, kunnen we op het strand van Oostende volgens onze inschattingen ongeveer 30.000 mensen ontvangen in de bewaakte zwemzones. Dit is inclusief de meer dan duizend strandcabines, aangezien de eigenaars en huurders altijd gegarandeerd toegang tot hun cabine zullen hebben. Cijfers tonen aan dat er op de absolute topdagen soms meer dan 50.000 strandgangers naar de Stad aan
Zee komen. Vooral op de stranden tussen het Zeeliedenmonument en Thermae Palace Hotel kan het zeer druk worden op zonnige dagen.

#LOVEOOSTENDE

Oostende zal daarom inzetten op een maximale spreiding over de verschillende stranden op basis van volgende uitgangspunten:
• Oostendenaars en tweedeverblijvers kunnen steeds van het strand genieten.
• Hotelgasten en huurders van vakantiewoningen zijn zeker van hun plek op het strand.
• Dagtoerisme blijft mogelijk en wordt gespreid over de verschillende Oostendse stranden.

Flexibel reservatiesysteem

Om dit te kunnen realiseren, zal er een flexibel reservatiesysteem opgezet worden voor de drukste stranden tussen het Zeeliedenmonument en Thermae Palace Hotel. Zo zijn mensen zeker van hun plaats vóór ze naar het strand vertrekken. Voor de andere stranden zal er in eerste instantie geen reservatie nodig zijn. Er komt duidelijke communicatie voor, tijdens en na bezoek en er zullen grote borden staan waar iedereen real-time kan volgen hoe druk het is op de stranden. Het reservatiesysteem zal zo flexibel mogelijk opgezet worden om waar nodig bij te sturen en te leren uit de eerste ervaringen. Dit systeem zal ook gekoppeld worden aan de beschikbare data uit de binnenstad (bv. de telpoortjes in de Kapellestraat) om zo deel uit te maken van een stadsbreed circulatieplan.

Strandzeilen en beachteams

Ook strandzeilen zullen een cruciale rol spelen in het plan. Ze zijn de ideale tool om op een organische manier social distancing te garanderen en passen ook helemaal bij het Oostendse strandbeeld. Stad Oostende zal samenwerken met privé-actoren om strandzeilen aan te bieden, zowel te koop als te huur. Op de stranden zullen ‘beach teams’ actief zijn om alles in de goede banen te leiden en fungeren als eerste aanspreekpunt bij vragen of problemen. Er zal met zo weinig mogelijk vaste constructies gewerkt worden, om de openheid en het vakantiegevoel van het strand te vrijwaren. Het is evident dat de nodige hygiënische voorzieningen zoals handgel
beschikbaar zullen zijn. Ook de politie zal aanwezig zijn met een specifieke strandpolitie en een CP-OPS, een vaste uitvalsbasis op het strand, ter hoogte van Kursaal Oostende. Recreatief aanbod Toerisme Oostende vzw zal tijdens deze periode ook een aantal minder bekende Oostendse troeven in de kijker te zetten. Denk onder meer aan het Groen Lint, het MariaHendrikapark, Stene, Raversijde of de groene polders in het achterland van de stad.
Eerder werd al bekend gemaakt dat The Crystal Ship vier nieuwe street art werken zal creëren in deze groene rand. Daarvan is reeds één werk afgewerkt. De komende weken zal er samen met lokale partners een recreatief aanbod worden uitgerold om te zorgen voor zoveel mogelijk spreiding. “Iedereen is welkom in Oostende.”, benadrukt burgemeester Bart Tommelein nogmaals. “We vragen gewoon om dat bezoek goed vooraf te plannen, zodat wij de nodige voorbereidingen kunnen nemen om zowel onze inwoners als bezoekers een veilige en ontspannen vakantie te bezorgen.